Zeytin Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

23-09-2022 17:07
Zeytin Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
Zeytin Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Zeytinlerin hasadını kolaylaştıran zeytin toplama makineleri, ağaç özelliklerine göre seçiliyor. Dal aralığı, arazi özellikleri ve ağaç uzunluğu gibi kriterlere göre seçilen zeytin toplama makineleri, taraklı, halatlı ve kancalı modelleriyle çiftçilerimize yardımcı oluyor. Hem ağacın ulaşılması zor bölgelerindeki zeytinleri indirmeye imkan tanıyan makineler, hem de emek ve zaman tasarrufu açısından avantaj vadediyor.

Zeytin hasat makineleri çeşitlerini özetlememiz gerekirse: 

Tırpan tipi zeytin toplama makinesi: Motorlu tırpanlar, geleneksel zeytin toplama tarakları ile aynı sistem üzerinden çalışıyor. Çapraz konumlu taraklardan oluşan tırmıklar, titreşim hareketleriyle zeytinleri düşürüyor.  Dalların sağa sola, ileri geri hareketiyle zeytinler aşağı dökülüyor. Mikrofiber veya karbon malzemelerden üretilen çubuklar yardımıyla, filizlere, ağaç dallarına zarar vermeden zeytinleri dökebilirsiniz. Türkiye’de yetişen zeytinler daldan kolay düştüğü için birçok çiftçimiz, tırpan tipi zeytin toplama makinelerinden yararlanıyor. 
 
Kancalı zeytin toplama makineleri: Benzinli ve akülü motorlarla çalışan kancalı zeytin toplama makineleri, ucundaki kancalarla dallara tutunuyor. Titreşim verilen dallardaki olgun meyveler dökülüyor. 

Halatlı zeytin hasadı makineleri: Halat metodu, ağaca bağlanan çelik halatın traktöre takılması ile çalışıyor. Kuyruk mili ile ağaca titreşim veriliyor ve zeytinler dökülüyor. Zeytin toplama makinelerinin bu prensiple çalışan halatlı silkme makineleri bulunuyor. Ağaçta esneme yaratan modellerle, küçük ve büyük ağaçlarda meyvelerin dökülmesini sağlayabilirsiniz.

Zeytin Toplama Makinesi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Zeytin toplama makineleri, titreşime dayalı etkinlikle, olgun zeytinlerin hasat edilmesine yarayan makinelerdir. Geniş alanlarda halatlı modeller avantaj sağlarken, küçük alanlarda tırmıklı ve kancalı makineler zeytin toplamaya imkan tanıyor. Zeytin hasadı yapmanın tek yolu makine değil. Yerden toplama, ağaçtan elle toplama gibi farklı yollarla makineli hasat gerçekleştiriliyor. Ancak yerden toplanan kendiliğinden düşmüş olan zeytinler, dip zeytin olarak adlandırılıyor ve riviera yağ yapımına yarıyor. Ağaçtan elle toplamak ise hem zahmetli oluyor hem de zaman konusunda dezavantaj yaratıyor. Zeytin toplama makinelerinin avantajlarını şöyle sıralayabiliriz: 

Hasat maliyetini düşürmeye yardımcı oluyor. İş gücü gereğini azalttığı için tarım işçisi ihtiyacını minimize ediyor. 
Ulaşmanız zor olan, gözle seçemediğiniz dallardaki zeytinleri toplamaya imkan tanıyor. 

Elle hasat, yanlış hareketler nedeniyle ağaca zarar veriyor. Özellikle sırıklarla dövülen ağaçların dalları kırılıyor ve bir sonraki yıl verim azalıyor. Zeytin toplama makineleri, bu hasarın önüne geçiyor. 

Büyük ağaçlara tırmanmak, insanlar için hayati tehlike yaratıyor. Makineli hasat, insanların girdiği riski ortadan kaldırıyor. 

Hasat dönemi geçmeden hızlı ve etkili şekilde hasadın tamamlanmasına imkan tanıyor. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.